Czy witaminy mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia? Przyjrzyjmy się, co na ten temat ma do powiedzenia nauka.
Niedawne badania
powiązały witaminy z grupy B (szczególnie B6 i B12) ze zwiększonym ryzykiem
zachorowania na raka płuc u mężczyzn, zwłaszcza u osób palących.
Witaminy z grupy
B są zazwyczaj składnikami suplementów multiwitaminowych, ale także wielu
napojów, takimi jak napoje energetyczne, czy dla sportowców.
Najlepiej znane
ze swej roli w metabolizmie energetycznym, mogą także odgrywać pewną rolę w
biologii raka poprzez uczestnictwo w metabolizmie węglowym, a zatem w reakcji
metylacji i syntezie DNA.
Hipoteza ta
została potwierdzona w 2015 r., Kiedy artykuł opublikowany przez New England Journal of Medicine wywołał
poruszenie, informując, że nikotynamid (forma witaminy B3, znana również, jako
niacynamid) może zmniejszyć częstotliwość występowania nowych nieczerniakowych
nowotworów skóry.
Witaminy z grupy
B zyskały reputację "przeciwnowotworową".
Jednak, było to
tylko jedno badanie pokazujące, że jedna forma witaminy B3 może zmniejszyć
częstotliwość wystąpienia jednego typu raka skóry; nie wyklucza to możliwości,
że niektóre witaminy z grupy B mogą pogorszyć przynajmniej niektóre typy
nowotworów.
Aby znaleźć inne,
możliwe powiązania między suplementacją witaminą B a rakiem, dr Theodore Brasky
z The Ohio State University, we
współpracy z badaczami z Fred Hutchinson
Cancer Research Center i University
of Taipei, przeprowadzili większe badanie obserwacyjne.
Od czasu
publikacji w czasopiśmie Journal of
Clinical Oncology, w 2017 r. badanie to wywołało burzę w świecie
suplementów, ponieważ łączyło witaminy B6 i B12 z 30-40% wzrostem ogólnego
ryzyka zachorowania na raka płuc u mężczyzn.
Przyjrzyjmy się dokładniej
temu badaniu.
Aby znaleźć
możliwy związek, między suplementacją witaminą B a rakiem płuc, naukowcy
przeanalizowali dane 77 000 uczestników prospektywnego badania VITamins And Lifestyle (VITALS). Samo
badanie miało na celu znalezienie możliwych związków między ryzykiem
zachorowania na raka a suplementacją witamin, składników mineralnych lub brakiem
ich suplementacji.
Badacze
postanowili skoncentrować się na witaminach B6, B12 i B9, które odgrywają ważną
rolę w metabolizmie węglowym, a zatem najprawdopodobniej wpłyną na
kancerogenezę (powstawanie nowotworów).
Uczestnicy
badania, mieszkańcy stanu Waszyngton w wieku 50-76 lat na początku badania,
zostali podzieleni na pięć grup w oparciu o ich średnią dzienną dawkę przyjmowanych
witamin z grupy B w ciągu ostatnich 10 lat. Następnie zastosowano techniki
statystyczne w celu dostosowania do czynników ryzyka, takich jak wiek,
wykształcenie, waga ciała i wywiad rodzinny w kierunku raka płuc.
Jakie były
rezultaty?
Gdy dane
podzielono według płci, wykazano, że witaminy B6 i B12, jako pojedyncze
suplementy zwiększają ryzyko raka płuc o 30-40% u mężczyzn, (ale nie u kobiet).
Największe ryzyko
stwierdzono u mężczyzn, u których średnia dzienna dawka B6 (> 20 mg / dobę
wiązała się z 82% większym ryzykiem) i B12 (> 55 μg / dobę wiązało się z
większym o 98% ryzykiem) była najwyższa w ciągu dziesięciu lat poprzedzających badanie.
Gdy dane zostały
podzielone kolejno pod względem palenia tytoniu, zwiększone ryzyko było
związane z paleniem. Palacze, którzy przyjmowali duże ilości witaminy B6, mieli
niemal trzykrotnie większe ryzyko zachorowania na raka płuc, a ci, którzy przyjmowali
dużą ilość witaminy B12, mieli ponad trzykrotnie większe ryzyko. Badanie nie
wykazało związku między suplementacją witamin B6 i B12 a zwiększonym ryzykiem u
byłych palaczy lub osób właśnie zaczynających palić.
Jeśli chodzi o
osoby niepalące, to "zostały one wykluczone z analizy ze względu na małą
liczbę uczestników z rakiem płuc w tej grupie".
Badanie wykazało,
że długotrwała suplementacja witaminami B6 lub B12 zwiększa ryzyko raka płuc u
mężczyzn aktualnie palących, szczególnie u tych, którzy przyjmują wysokie dawki
obu witamin.
Co to oznacza?
Badanie nie miało
na celu wykazania związku przyczynowego, ale ujawniło silną korelację między
zwiększonym ryzykiem raka płuca a długotrwałą suplementacją witamin B6 / B12,
szczególnie w dużych dawkach i wśród palaczy.
Istnieje kilka
sposobów, w jakie witaminy z grupy B mogą wchodzić w interakcje z metabolizmem
raka; potrzeba więcej badań, aby określić dokładnie te mechanizmy. W międzyczasie mam dla was 3 konluzje wynikające z tego badania:
Jak zapewne
wiecie, palenie powoduje raka płuc. Jeśli palisz, przestań. Jeśli nie jesteś w
stanie, to unikaj suplementacji witaminami z grupy B przez dłuższy okres, szczególnie,
jeśli jesteś mężczyzną. Wygląda na to, że długotrwała suplementacja witaminą B
zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory u mężczyzn palących, prawdopodobnie
poprzez wzmaganie kancerogenezy w komórkach przedrakowych w reakcji na
działanie substancji rakotwórczych w dymie papierosowym, (co tłumaczyłoby,
dlaczego dotyczy to tylko obecnych palaczy, a nie byłych lub dopiero
zaczynających palić).
Wpływ witamin z
grupy B na niepalących jest nadal niejasny. W tym badaniu rozmiary grupy osób
niepalących był zbyt mały, aby dokładnie ocenić powiązania.
Chociaż badania
obserwacyjne nie mogą wykazać związku przyczynowo-skutkowego, skojarzenia
między witaminami z grupy B a ryzykiem zachorowania na raka stwierdzone w tym
badaniu poruszają ważną kwestię: wysokie dawki, przyjmowane długoterminowo, jakiegokolwiek
suplementu mogą potencjalnie wchodzić w interakcje z twoim metabolizmem w
nieoczekiwany sposób. Przekroczenie zalecanych, przetestowanych dawek nawet
najbardziej zdrowych mikroelementów może być szkodliwe.
Jakie są bezpieczne
i rekomendowane dzienne dawki witaminy B6 i B12 ?
Podkreślić
należy, że wszystkie witaminy, w tym B6 i B12, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania
organizmu. Większość witamin nie może być syntetyzowana w tkankach, dlatego istnieje
potrzeba dostarczenia ich do organizmu z zewnątrz, wraz z pożywieniem. Spożywając
pokarmy, które są bogatym i zdrowym źródłem witamin, możemy zaniechać lub
obniżyć dodatkową suplementację różnymi dodatkowymi preparatami.
Należy pamiętać,
że niebezpieczny poziom witamin B6 i B12 można osiągnąć praktycznie tylko,
przez źle zaimplementowaną suplementację. Jest prawie niemożliwe osiągnięcie
tych poziomów, przy zbilansowanej, zdrowej diecie.
Trzeba wziąć pod
uwagę, że nie każdy potrzebuje tyle samo witamin. Wpływ na to ma wiele
czynników, które mogą zwiększyć zapotrzebowanie, takich jak np.: płeć, wiek,
ciąża czy poziom aktywności fizycznej. Np.: kobiety z reguły potrzebują
mniejsze dawki witamin od mężczyzn.
Witamina B6.
Dla kobiet jest
to 1,5 mg/dzień, a dla mężczyzn 1,7 mg/dzień.
Dla dzieci do
12-go miesiąca życia, dzienna dawka witaminy B6 wynosi 0,1 - 0,3 mg/dzień. Dla
starszych, do 14-go roku życia, zwiększa się z wiekiem od 0,5 do 1,4 mg/dzień.
Dla kobiet w
ciąży wynosi 1,9 mg/dzień, a dla karmiących 2mg/dzień.
Zdrowe produkty
spożywcze zawierające witaminę B6:
Płatki
śniadaniowe
Mięso
Ryby
Banany
Ciecierzyca
Ziemniaki
Pistacje
Witamina B12.
Rekomendowane
dawki witaminy B12:
Dla kobiety i mężczyzn
po 14 roku życia to 2.0 μg/dzień.
Dla dzieci do
12-go miesiąca życia: 0,4-0,5 μg/dzień. Dla starszych, do 14-go roku życia 0,9
do 1,8 μg/dzień.
Dla kobiet w
ciąży wynosi 2,6 μg/dzień. Dla karmiących 2,8 μg/dzień.
Witaminę B12
znajdziesz w:
Mięsie
Jajach
Mleku
Rybach
Soi.
Podsumowując: prowadząc zdrowy
tryb życia, zażywając ruchu i dokonując przemyślanych wyborów produktów spożywczych, możesz być przekonany, że z witamin będziesz czerpał tylko same korzyści.
Odwiedź nas na Facebooku:
Potrzebujesz konsultacji z diety i treningów?
Komentarze
Prześlij komentarz