Przejdź do głównej zawartości

Jak jeść zdrowo i naprawdę się tym cieszyć.



Jeśli chcesz wiedzieć, jak zdrowo się odżywiać, nie rezygnując z jedzenia, które lubisz, mam dla Ciebie kilka wskazówek.

Jest powód, dla którego większość ludzi krzywi się na słowa "zdrowe odżywianie".

Mianowicie, jest do bani :)

W zależności od tego, kogo słuchasz, prawdopodobnie usłyszysz takie rzeczy jak ...

- Nie jedz produktów zbożowych
- Nie jedz nabiału
- Nie jedz mięsa
- Nie jedz jajek
- Nie jedz niczego, co ma cukier
- Nie jedz miedzy posiłkami

I jeśli twoja odpowiedź na to brzmi "nie, dziękuję”... Rozumiem Cię doskonale.

Wiele osób uważa również, że "zdrowe odżywianie" może być dość drogie.

Niektórzy "guru" chcieliby, abyście wierzyli, że wszystko, co mniej niż (wysokobudżetowa) dieta 100% organiczna zamieni wasze wnętrze w rakowe bagno.

Niestety, cały ten nonsens odmawia ludziom ogromnych korzyści i radości, które mogą pochodzić z naprawdę zdrowej, dobrze zbilansowanej diety.

Korzyści takie jak utrata masy ciała, wzrost mięśni, poprawa nastroju, lepszy sen, wyższy poziom energii i wiele, wiele więcej.

I żeby była jasność, przez "zdrową, dobrze zbilansowana dietę", mam na myśli taką, która obejmuje wszystkie produkty, które lubisz, w tym pszenicę, nabiał, cukier i czerwone mięso.

O tym będzie ten artykuł: o prawdziwej nauce zdrowego odżywiania i dlaczego to nie tylko dla ascetów i osób z zaburzeniami odżywiania.

Prawda na temat zdrowego odżywiania i odchudzania


Kult „clean eating”, czyli "czystego jedzenia" jest teraz bardziej popularny niż kiedykolwiek.

Clean eating to odmawianie sobie wszystkiego co niezdrowe, przetworzone, fast food, cukry, generalnie wymaga wiele wyrzeczeń i poświęcenia – i w teorii jest bardzo słuszne.

Jestem za pożywnym ("czystym") jedzeniem w celu dostarczania naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, ale samo w sobie „czyste jedzenie” nie zagwarantuje z automatu utraty wagi.

Prawda jest taka, że możesz być najczystszym zjadaczem na świecie i nadal być słabym i „szczupło-grubym” (ang. skinny-fat).

Dlaczego?

Ponieważ jeśli chodzi o skład ciała (ile masz mięśni i tkanki tłuszczowej), to ile jesz jest ważniejsze niż co jesz.

Twierdzenie, że jedno jedzenie jest "lepsze" od drugiego dla utraty lub przybierania na wadze, mija się kompletnie z celem.

Produkty spożywcze nie mają specjalnych właściwości, które czynią je lepszymi lub gorszymi w przypadku utraty wagi lub przyrostu masy ciała.

Co mają natomiast, to różne ilości energii potencjalnej mierzonej w kaloriach i różne makroskładniki.

Te dwa czynniki sprawiają, że niektóre produkty spożywcze bardziej sprzyjają utracie lub przyrostowi wagi niż inne.

Ogólnie rzecz biorąc, produkty "dobre" na odchudzanie to produkty o stosunkowo niskiej kaloryczności, ale dużej objętości (a więc sycące).

Przykładami takich produktów są: chude mięso, produkty pełnoziarniste, wiele owoców i warzyw oraz niskotłuszczowe przetwory mleczne.

Te rodzaje żywności również dostarczają obfitości mikroelementów, co jest szczególnie ważne, gdy jesteś na diecie odchudzającej.

Pokarmy, które sprzyjają przybieraniu na wadze, to odwrotność: wysoka kaloryczność i mniejsza objętość.

Do takich produktów zaliczają się oczywiste: napoje słodzone, przekąski, fast food, słodycze, ale sporo "zdrowych" produktów również należy do tej kategorii, takich jak: oleje, boczek, masło, niektóre owoce, tłuste sery, tłuste mięsa, avocado.

Nie myśl jednak, że nie możesz schudnąć jedząc pokarmy lepiej pasujące do przybrania na wadze i vice versa.

Dosyć ekstremalnym przykładem tego pierwszego jest prosty eksperyment przeprowadzony przez profesora Marka Haub z Kansas University.

Pan Haub stracił 12 kilogramów w ciągu 2 miesięcy na diecie z koktajli proteinowych, przekąsek Twinkies, Doritos, Oreos i Little Debbie, Ty możesz zrobić dokładnie to samo, jeśli chcesz (nie, że powinieneś, ale wyjaśnię to wkrótce).

Pomyśl o tym w ten sposób:

Kalorie są jak pieniądze, i masz ograniczony budżet kalorii każdego dnia, czy to na dietę aby stracić wagę, czy zbudować mięśnie, i musisz monitorować, jak je "wydasz".

Kiedy chcesz schudnąć, chcesz wydać większość kalorii na żywność, która pozwoli Ci trafić w Twoje codzienne cele kaloryczne i makroskładnikowe bez walki z głodem i pokusami.

Jednak, gdy chcesz przytyć, masz jeszcze kilka kalorii do wydania każdego dnia. A to oznacza, że „stać Cię” na jedzenie znacznie szerszej gamy produktów.

To powiedziawszy, nie jestem fanem ładowania w siebie wszystkiego w zasięgu wzroku, bo „spoko robię masę”.



Pamiętaj, że nasze ciało potrzebuje czegoś więcej niż białka, węglowodany i tłuszcze do prawidłowego funkcjonowania.

Potrzebuje także sporych ilości witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które możemy uzyskać tylko ze stosunkowo nieprzetworzonej żywności, takiej jak owoce i warzywa.

Dobra zasada jest taka:

Jeśli uzyskasz większość (~ 80%) kalorii ze stosunkowo nieprzetworzonej żywności o dużej zawartości składników odżywczych, możesz wypełnić pozostałe 20% swoimi ulubionymi grzesznymi produktami i być zdrowym, muskularnym i szczupłym.

Jak stworzyć plan zdrowego odżywiania



Teraz, gdy zajęliśmy się najważniejszym i kontrowersyjnym aspektem zdrowego odżywiania (odchudzaniem), cofnijmy się o krok i spójrzmy na dietę, jako całość i utwórzmy plan posiłków, które dadzą nam zdrowe, szczupłe i umięśnione ciało, które chcemy.

Każdego roku wysyp nowych diet i teorii odchudzających trafia do księgarni, magazynów, blogów i telewizji i wszystkie mają jedną wspólną cechę:

Twierdzenie, że jest to jedyna „prawdziwa” droga.

Hordy Paleo mówią, że powinieneś jeść jak starożytni przodkowie zamieszkujący jaskinię. Anty-cukrowcy żądają poświęcenia się ketogenicznej diecie. Znachorki przysięgają na "oczyszczanie" i "detoks" oraz "biohacking" i inne bzdury.

W ten sposób możesz się oszukiwać miesiące i lata, przeskakując z jednej ideologii do drugiej, nie mając wiele okazji, by pochwalić się osiągnięciami.

Cóż, "sekret, o którym Ci nie mówią" na temat diety, jest naprawdę nudny. Nie jest tak seksowny ani nie ma potężnej "unikalnej propozycji sprzedaży".

Ma jednak to:

Prawdę, która jest prosta i wykonalna. Dostępna dla wszystkich i zawsze. I dodatkowo jest bezpłatna :)

Thomas Edison powiedział kiedyś: „Okazje są zaprzepaszczane przez większość ludzi, bo są ubrane w fartuchy i wyglądają jak praca”.

Dieta jest właśnie taka.

Frajerów przyciągają drogi „na skróty”, magiczne proszki i mikstury, ale prawdziwa okazja leży na drodze mniej uczęszczanej.

Ta droga jest bardziej sprawdzona, ale długa i wąska. Wymaga cierpliwości i czujności, ale gwarantuje również, że dotrzesz do celu.

Oto, gdzie się zaczyna:


Spójrzmy szczegółowo na każdy z poziomów:

Bilans energetyczny



Bilans energetyczny znajduje się u podstawy, ponieważ jest nadrzędną zasadą diety.

To on, dyktuje czy przytyjesz, czy schudniesz, bardziej niż cokolwiek innego, co z kolei decyduje o Twoim zdrowiu.

Bilans energetyczny jest po prostu zestawieniem pomiędzy energią, którą dostarczasz swojemu ciału, a energią, którą zużywa.

Na razie jednak, oto co musisz zrozumieć:

- Znacząca utrata masy ciała wymaga, abyś spalał więcej energii niż jesz.
- Znaczący przyrost masy ciała wymaga czegoś przeciwnego: spal mniej energii, niż jesz.

Jeśli kręcisz głową, myśląc, że mam przeterminowane wiadomości, odpowiedz mi na pytanie:

Dlaczego każde kontrolowane badanie utraty wagi przeprowadzone w ciągu ostatnich 100 lat ... w tym niezliczone metaanalizy i systematyczne przeglądy ... doszły do wniosku, że sam bilans energetyczny decyduje o utracie wagi lub jej przybraniu?

Dlaczego kulturyści używają tej wiedzy od ponad wieku, aby systematycznie redukować i zwiększać poziomy tkanki tłuszczowej wedle uznania?

I dlaczego każda nowa dieta "zaprzeczania kalorii", która pojawia się na półkach, nie zyskuje akceptacji w fachowej literaturze dotyczącej utraty wagi?

Najważniejsze jest to:

Sto lat badań metabolicznych dowiodło, ponad wszelką wątpliwość, że energia dostarczona vs. energia zużyta jest podstawowym mechanizmem regulującym utratę i przyrost tkanki tłuszczowej.
Istnieją nieprzeciętne sytuacje, które powodują nienormalne reakcje organizmu na deficyt kaloryczny i nadwyżki (głównie problemy medyczne i leki), ale w ogromnej większości ludzi sam bilans energetyczny mówi wszystko, co musisz wiedzieć o tym, dlaczego nie mogą schudnąć lub nabrać masy.

Teraz, w tym momencie, prawdopodobnie zastanawiasz się, ile kalorii powinieneś jeść dziennie.

O tym będzie osobny artykuł, na szybkie kalkulacje możesz użyć linku:

(Kalkulator kalorii online: https://www.freedieting.com/calorie-calculator).

Proporcje makroskładników



Makroskładniki to składniki odżywcze w diecie, które są wymagane w stosunkowo dużych ilościach, takie jak białko, węglowodany, tłuszcze i minerały, takie jak wapń, cynk, żelazo, magnez i fosfor.

Kiedy mówimy o diecie, "makra" zwykle odnoszą się do białka, węglowodanów i tłuszczu.

Makra są ważne, ponieważ nie chcemy po prostu przytyć lub schudnąć.

Chcemy zoptymalizować nasz skład ciała, a kiedy to jest celem, to w jaki sposób zbalansujemy nasze makro jest prawie tak samo ważne, ile kalorii jemy.

Najważniejszym elementem makroskładnikowym jest białko.

Twoje ilości węglowodanów i tłuszczy mogą być różne, ale jedzenie zbyt mało białka jest podstawowym grzechem diety dla nas, fanów zdrowia i fitnessu.

Wynika to z faktu, że białko najbardziej decyduje o tym, jak dobrze zbudujesz i zachowasz mięśnie, co decyduje o tym, jak wygląda Twoje ciało i pod wieloma względami, jak się czuje i funkcjonuje.

W skrócie, im więcej mięśni masz, tym lepiej gdyż z wiekiem tracimy masę mięśniową.

Wybór pokarmów



Jak już wiesz, twoje wybory żywieniowe mają niewielki wpływ na skład twojego ciała.

Możesz schudnąć i zyskać mięśnie, jedząc niezdrowe jedzenie, o ile twoje kalorie i makra są prawidłowo ustawione.

Dlatego wielu "elastycznych dietetyków" i innych ludzi, którzy rozumieją podstawy bilansu energetycznego i makroskładników odżywczych, nie przykłada wiele uwagi do tego tematu.

Cóż, tylko dlatego, że możesz jeść „syf” i być szczupły i muskularny, nie znaczy, że powinieneś.

Widzisz, jest powód, dla którego ludzie spożywający większe ilości owoców i warzyw są ogólnie zdrowsi i mają większe szanse żyć dłużej bez chorób, niż ci, którzy nie jedzą ich wystarczająco.

Jednym z powodów, dla których jedzenie wystarczającej ilości owoców i warzyw jest tak korzystne, są niezbędne witaminy i minerały, które dostarczają.

Jednak innym, mniej znanym powodem jest to, że mogą one zawierać także inne rodzaje składników odżywczych, które zapewniają wiele korzyści zdrowotnych.

Dobrymi przykładami są sulforafan i antocyjany, które występują głównie w brokułach i jagodach.

Różne substancje pochodzenia roślinnego znane są z tego, że mają wiele korzystnych efektów zdrowotnych, ale nie występują na etykietach żywności, które koncentrują się wyłącznie na niezbędnych dla życia składnikach odżywczych.

Ze względu na występowanie tych składników w wielu warzywach i owocach, nie można ich zastąpić po prostu łykając multiwitaminy.

Dlatego zdrowe odżywianie obejmuje szeroką gamę roślin i warzyw, od ciemnych, zielonych liści przez cebulę i czosnek po warzywa kapustne i wiele innych.

Teraz można argumentować, że bycie szczupłym, muskularnym i ćwiczącym regularnie neguje wiele szkodliwych skutków diety o niskiej wartości odżywczej, ale dlaczego używać tego jako pretekstu do złego odżywiania, kiedy można mieć to, co najlepsze z obu światów?

Dlaczego nie czerpać korzyści zarówno ze "zdrowej diety" jak i ćwiczeń?

Dlatego wcześniej zaleciłem, aby dostarczać co najmniej 80% dziennych kalorii z odżywczych produktów spożywczych, a jeśli chcesz, wypełnij resztę "smakołykami".

Na przykład, ja większość moich kalorii dostarczam z takich produktów jak:

- Avocado (tłuszcze)
- Zielone warzywa (szpinak, sałata, brokuł) (witaminy i minerały)
- Papryka (witaminy i minerały)
- Ziemniaki (węglowodany, witaminy i minerały)
- Banany, jabłka, arbuz i jagody (węglowodany, witaminy i minerały)
- Jogurt niskotłuszczowy, serek wiejski (białko)
- Jajka (białko, tłuszcze, witaminy i minerały)
- Nasiona i orzechy (tłuszcze, witaminy i minerały)
- Groszek, fasola, bób (białko, węglowodany)
- Ryż, produkty zbożowe (węglowodany, witaminy i minerały)
- Ryby (białko, tłuszcze, witaminy i minerały)
- Wieprzowina, wołowina, kurczak (białko, tłuszcze, witaminy i minerały)

A jeśli mam ochotę na coś ekstra, to czekolada, lody, ciastka, alkohol :)

Czas posiłków



Generalnie, o jakiej porze dnia jesz swoje posiłki, nie ma większego znaczenia.

Tak długo, jak prawidłowo zarządzasz swoim bilansem energetycznym i makroelementami oraz dostarczasz większość kalorii z odżywczych produktów spożywczych, czas posiłków i częstotliwość nie przeszkodzą Ci w osiągnięciu Twoich celów.

Możesz jeść trzy lub siedem posiłków dziennie. Możesz zjeść ogromne śniadanie lub pominąć je i zacząć jeść w porze lunchu. Możesz jeść węglowodany, kiedy tylko chcesz.

To powiedziawszy, jeśli poważnie myślisz o ćwiczeniach siłowych i sporcie, czyli ćwiczysz codziennie, co najmniej godzinę, to jest kilka zasad które mogą zoptymalizować Twoje osiągi:

- Istnieje spora liczba dowodów na to, że spożywanie białka przed treningami i po treningu (ale nie jest to 1h, jak wielu uważa, bardziej parę godzin), może pomóc w budowaniu mięśni i siły na dłuższą metę.

- Istnieją również dowody na to, że spożycie węglowodanów w okolicach treningu i ogólne spożycie węglowodanów może również pomóc, głównie ze względu na działanie antykataboliczne insuliny oraz łatwą do wykorzystania formę energii.

Tak więc, jeśli regularnie podnosisz ciężary, zalecam od 30 do 40 gramów białka przed i po treningu.

30 do 50 gramów węglowodanów przed treningiem jest świetne do zwiększenia wydajności i 1 gram na kilogram masy ciała wystarcza na potrzeby potreningowe.

Jak jeść zdrowo i niedrogo

Nie musisz, co tydzień wydawać połowy swojej pensji, żeby jeść zdrowo.

W rzeczywistości jedzenie fast foodów może być droższe w perspektywie krótkoterminowej i na dłuższą metę jest z pewnością droższe, jeśli wziąć pod uwagę koszty leczenia złego stanu zdrowia.

W tej części artykułu chcę podzielić się z Wami różnymi prostymi sposobami, na zdrową żywność bez okradania banku.

Gdzie znaleźć wysokiej jakości białko?




Oto moje ulubione zdrowe, niedrogie źródła białka:

Jajka

Jajka to jedno z najlepszych wszechstronnych źródeł białka,  około 6 gram na jajko, a także są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy.

Mają także wiele korzyści zdrowotnych, takich jak zmniejszenie ryzyka zakrzepicy i zwiększenie stężenia we krwi dwóch silnych przeciwutleniaczy, luteiny i zeaksantyny.

Niektórzy ludzie unikają jaj, aby uniknąć zawartego w nich cholesterolu, ale zarówno badania epidemiologiczne, jak i kliniczne wykazały, że nie zwiększają ryzyka chorób serca.

Przy średniej cenie około 5-6 zł za 10 jaj oferują dużo wartości odżywczej w atrakcyjnej cenie.

Pierś z kurczaka

Jest powód, dla którego my, fani fitnessu, jemy tak dużo kurczaków: są tanie, wyjątkowo bogate w białko i mają niską zawartość tłuszczu, a więc i kalorii.

Jedną z wad kurczaka jest znacznie wyższa zawartość kwasów tłuszczowych omega-6 niż kwasów omega-3 (przyczyniająca się do nierównowagi występującej w zachodnich dietach), ale można temu zaradzić poprzez uzupełnienie diety olejem z ryb lub regularne spożywanie tłustych ryb, takich jak łosoś , tuńczyk, pstrąg, śledź, sardynki lub makrela.

500 g piersi kurczaka ma około 100 gramów białka i koszt około 7 zł.

Łosoś i tuńczyk

Istnieje wiele rodzajów łososia które można kupić, od Atlantyku po hodowlane, od czerwonego po różowy, a każda odmiana może być zupełnie innym doświadczeniem. To samo tyczy się tuńczyka.

Ponadto tekstura i pełnia smaku różnią się w zależności od tego, czy ryba była złowiona na wolności, czy hodowlana, a świeża różni się znacznie od pakowanej.

Choć "dziki" brzmi jak zdrowsza alternatywa, badania są niejednoznaczne.

Jeśli chodzi o profile żywieniowe, istnieje kilka znaczących różnic między rybami złowionymi na wolności a hodowlanymi.

Na przykład dzikie pstrągi mają więcej wapnia i żelaza niż ich odpowiedniki hodowlane, które z kolei mają więcej witaminy A i selenu. Pstrąg tęczowy hodowany i złowiony w warunkach naturalnych jest jednak niemal identyczny pod względem składników odżywczych.

W wielu przypadkach ryby hodowlane oferują znacznie więcej kwasów tłuszczowych omega-3 wspomnianych wcześniej.

Na przykład łosoś atlantycki hodowany dostarcza więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki złowiony w warunkach naturalnych.

Obecność zanieczyszczeń w rybach złowionych na wolności w porównaniu z hodowlanymi jest również mniej niepokojąca, niż by się mogło wydawać.

Badanie z 2004 roku rozpętało burzę, gdy podało, że poziom potencjalnie rakotwórczych chemikaliów (PCB) w rybach hodowlanych był dziesięć razy wyższy niż u ich dzikich braci.

Jednak nagłówki nie mówiły, że ilość obecnych PCB wciąż stanowi mniej niż 2% ilości uważanej za niebezpieczną.

Dalsze badania wykazały podobny poziom zanieczyszczeń w rybach hodowlanych i złowionych na wolności.

Kwestia ekologiczna środowiska związana z połowem ryb hodowlanych i dzikich jest również mętna, ponieważ oba dotyczą praktyk niezrównoważonego rozwoju.

Łosoś zawiera około 22 gramów białka i 12 gramów tłuszczu na 100g (175 kcal) i kosztuje około 8 zł.

Ma również wyjątkowo niski poziom rtęci, co oznacza, że możesz go jeść tak często, jak chcesz, bez ryzyka dla zdrowia.

Tuńczyk to około 25g białka na 100g (109 kacl) i kosztuje ok. 5 zł za 150g puszkę.

Serek wiejski z obniżoną zawartością tłuszczu

Możesz kupić opakowanie 200g serka wiejskiego za ok. 2 zł. W 100g jest 11g białka i 3g tłuszczu (80 kcal).

Myślę, że smakuje wspaniale z odrobiną soli i pieprzu, ale też z owocami takimi jak jagody, czy musli owocowe.

Niedrogie opcję węglowodanów



Regularne spożywanie pożywnych węglowodanów wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem przewlekłych chorób.

Oto niektóre z moich ulubionych wyborów:

Płatki owsiane lub musli na bazie płatków owsianych z owocami.

100g płatków lub musli to 60g węglowodanów, 10g białka , 7g tłuszczy i ok. 360 kcal.

To doskonałe źródło rozpuszczalnego błonnika, co jest jednym z powodów, dla których badania pokazują, że może obniżyć poziom cholesterolu LDL ("złego").

Groszek, fasola

Są wspaniałym źródłem węglowodanów, a także potasu, wapnia, kwasu foliowego i błonnika.

Ugotowane stanowią świetny dodatek do każdego dania, a także nadają się na smaczne zupy, dipy i inne kulinarne przysmaki.

100 g zawiera około 35 gram węglowodanów, 10 gram białka i 1 gram tłuszczu.

Ryż

Ryż jest źródłem ponad 1/5 wszystkich kalorii spożywanych przez ludzi i jest jedną z najważniejszych upraw na świecie.

Jest tani i 100g zawiera ok 70g węglowodanów, 7g białka i 1g tłuszczu (350 kcal).

Chociaż nie ma nic złego w białym ryżu, brązowy ryż ma niższy indeks glikemiczny i zawiera prawie cztery razy więcej błonnika niż biały oraz więcej witamin, minerałów i innych pożytecznych mikroelementów. Ale jak w przypadku pieczywa, te różnice nie są duże.

Ziemniaki

Ziemniaki często są oczerniane, jako "niezdrowe", ale to nonsens.

100 g ziemniaków zawiera ok. 70 kcal, 17 gram węglowodanów i ponad 25% dziennej dawki witaminy C . Jest też doskonałym źródłem niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, magnezu, fosforu, potasu i manganu.

Ponadto ziemniaki zawierają wiele związków pomagających zachować zdrowie serca.

Oprócz wysokiej zawartości potasu, którą kilka badań powiązało z obniżonym ryzykiem wysokiego ciśnienia krwi i chorób sercowo-naczyniowych, ziemniaki są również doskonałym źródłem kwasu chlorogenowego i kukoamin, które pomagają zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi.

Ziemniaki doskonale nadają się również do odchudzania, ponieważ są bardzo sycące.

Badanie, pokazujące w jaki sposób sycące są różne produkty spożywcze, identyfikuje ziemniaki, jako najbardziej sycące z listy 40 popularnych potraw.

Nic więc dziwnego, że dalsze badania wykazały, że jedzenie ziemniaków podczas posiłku może zmniejszyć ogólne spożycie kalorii w porównaniu z makaronem lub białym ryżem.

A co najlepsze w ziemniakach? Cena! 1 kilogram to ok. 2-3 zł.

Owoce



Tu do wyboru do koloru. Wedle uznania.

Moje ulubione to truskawki, winogrona, jabłka, banany i pomarańcze, które są pełne różnych przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i (w niektórych przypadkach) błonnika.

Są relatywnie tanie, więc dostępne na każdą kieszeń.

Podsumowanie

Zdrowe odżywianie nie musi być ciężką pracą.

Nie musisz się liczyć z dogmatycznymi dietami lub ciągle wybierać między tym, co "powinieneś" i "chcesz" zjeść.

Wszystko, co naprawdę musisz zrobić, to:

- Reguluj spożycie kalorii i makroskładników zgodnie z Twoimi celami.
- Jedz więcej pełnowartościowych pokarmów niż małowartościowych.

A jeśli naprawdę chcesz być okazem zdrowia, ćwicz regularnie do tego.

Tak, są to "ograniczenia" polegające na tym, że prawdopodobnie nie możesz żyć na diecie ze stacji benzynowej i być zdrowym, ale też nie wymagają stawania na głowie i cudów.

Powyższe założenia w pełni wystarczą żeby żyć pełnią życia w zdrowiu do późnej starości.



Znajdź nas na FB:




Przypisy:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5016089
http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/11/08/twinkie.diet.professor/
https://legionathletics.com/ketogenic-diet/
http://www.seafoodwatch.org/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24261006
https://www.muscleforlife.com/healthy-eating/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16960159
https://www.bmj.com/content/349/bmj.g4490
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17518696
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14519941
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16988120
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10217054
https://academic.oup.com/jn/article/138/2/272/4664988
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909
http://science.sciencemag.org/content/303/5655/226
https://www.nrdc.org/sites/default/files/walletcard.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20660224
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20548009
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24345983
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7498104
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17497076


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak pozbyć się cellulitu naturalnie i bezpiecznie.

Jak w ogóle możemy pozbyć się cellulitu? Kremy? Masaże? Procedury medyczne? Magia? Jak na ironię, cellulit był kiedyś uważany, jako atrakcyjny symbol bogactwa. Oznaczał, że osoba nim obdarzona mogła jeść obfite posiłki i nie musiała fizycznie pracować. Obecnie, wiele kobiet ma cellulit w takim czy innym stopniu, lecz w dzisiejszych czasach raczej jest to uważane za znak leniwego, niezdrowego stylu życia. Tysiące kobiet wydają dziesiątki tysięcy złotych rocznie na różnego rodzaju leczenie cellulitu, zabiegi, lekarstwa, lecz bezskutecznie. Czy naprawdę jest coś, co można zrobić? Na szczęście jest. Teraz, kiedy lato w pełni, to dobry moment by zgłębić temat i pomóc Ci oddzielić prawdę od zwykłego naciągania. Wymyślić coś, co naprawdę działa by uzyskać piękne, zdrowe uda, pośladki i biodra. Co to jest cellulit? Wszyscy wiemy, jak wygląda cellulit - są to pomarszczone złogi tłuszczu, które często pojawiają się na nogach i pośladkach, ale mogą również pojawiać

Jak schudnąć szybciej w 5 prostych krokach.

Jeśli chcesz wiedzieć, jak szybko schudnąć bez konieczności głodzenia się lub rezygnacji ze wszystkich produktów spożywczych, które lubisz jeść, przeczytaj ten artykuł. Szybka utrata wagi jest naprawdę łatwa.   Jedz jak najmniej i rób jak najwięcej cardio przez następny miesiąc lub dwa, a szybko stracisz wagę. Obiecuję.   Na końcu możesz być rozczarowany, nawet jeśli przetrwasz ten okres. Dlaczego? Ponieważ nawet kiedy waga będzie pokazywać zwycięstwo, lustro się nie zgodzi. Możesz nie wyglądać tak "grubo", jak wcześniej, ale będziesz wyglądać bardziej mizernie, a to nie jest cel. Widzisz, standardowe "głodówkowe" podejście do odchudzania spala tłuszcz, ale także spali mięśnie i to nie jest dobre dla twojego wyglądu ani zdrowia. Dlatego twoim celem nie powinno być "schudnięcie", ale "utrata tkanki tłuszczowej, a nie mięśni". O tym właśnie dowiesz się w tym artykule. Nauczysz się, jak szybko schudnąć, ale także jak to zrobi

Jak szybko zbudować mięśnie: wiedza w pigułce.

Więc, chcesz szybko zbudować mięśnie? Jesteś we właściwym miejscu. Szybkie budowanie mięśni jest po prostu kwestią stosowania podstawowych zasad rządzących tym procesem. które są tak samo pewne, obserwowalne i niepodważalne jak te rządzące prawami fizyki. Kiedy rzucasz piłkę do góry, spada. Kiedy podejmiesz właściwe działania na siłowni i poza nią, Twoje mięśnie będą rosły. To naprawdę takie proste. Te prawa obowiązują niezależnie od tego, na ile uważasz się za osobę niemogącą zbudować mięśni. Te zasady były znane i przestrzegane przez dziesięciolecia przez ludzi, którzy zbudowali jedne z najlepszych sylwetek, jakie kiedykolwiek widzieliśmy. Niektóre z tych praw będą w bezpośredniej sprzeczności z rzeczami, które przeczytałeś lub usłyszałeś, ale na szczęście nie wymagają ślepej wiary ani refleksji: są praktyczne. Kieruj się nimi, a zobaczysz natychmiastowe rezultaty. A kiedy już zaczną działać, przekonasz się, że są prawdziwe. Przyjrzyjmy się im z bliższa:) PIERWSZE PRAWO

Czy alkohol wpływa na odchudzanie i budowę mięśni?

Czy spożywanie alkoholu wpływa na poziom hormonów, siłę, utratę tłuszczu i regenerację mięśni? Alkohol i jego związek ze zdrowiem i sprawnością fizyczną to trudny temat. W małych ilościach – jeden drink lub dwa dziennie - ma potencjalne korzyści zdrowotne: polepsza wrażliwość na insulinę, czynność serca i lipidy we krwi (substancje tłuszczowe we krwi, które po obniżeniu zmniejszają ryzyko chorób serca). W większych ilościach alkohol prowadzi do ledwo świadomych powrotów do domu, walki na pięści o to, kto jest najlepszym piłkarzem wszechczasów i mandatów za oddawanie moczu w miejscach publicznych. I na pewno nikogo nie zdziwi, że przewlekłe nadużywanie alkoholu w zasadzie zniszczy Ci życie. Ale ten artykuł nie jest na temat chronicznego nadużywania alkoholu. Zamiast tego odpowie na pytanie wielu ludzi: ile alkoholu możemy wypić, zanim wpłynie to negatywnie na utratę wagi i wzrost mięśni? Alkohol i utrata wagi Podobnie do „hejtowania” węglowodanó

10-minutowy trening, który możesz zrobić w domu!

10-minutowy trening, który możesz zrobić w domu! Na wstępie będę z Tobą szczery i zaznaczę, że nie jest to optymalny trening ani na zrzucenie zbędnego tłuszczu, ani na zbudowanie dużych mięśni. Niemniej jednak, jeżeli jesteś początkujący, chcesz zacząć się ruszać, nie masz czasu na siłownię lub nadzwyczjnie w świecie jesteś leniuszkiem, ten trening jest dla Ciebie. Przedstawię kilka wersji tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. W artykułach „ Jak szybko zbudować mięśnie: wiedza w pigułce ” oraz „ Jak schudnąć szybciej w 5 prostych krokach ” opisuję dokładniej, jakie są mechanizmy rządzące tymi procesami. Na potrzeby tego artykuły uproszczę je, żebyście mogli wiedzieć, jakich rezultatów się spodziewać i jak je osiągnąć ćwicząc 10 min dziennie. Generalnie: Jeżeli chcesz zbudować mięśnie , zazwyczaj musisz być w „dodatnim bilansie kalorycznym”. Znaczy to, że musisz jeść nieznacznie więcej niż spalasz każdego dnia, o ok. 300-500 kcal. Musisz także cały cz

Prosty i darmowy program odchudzający.

Nie wiem jak Ty, ale ja lubię prostotę. A oto prosty fakt dla Ciebie: Nie musisz robić niczego szczególnie wyjątkowego lub fantazyjnego, aby zbudować ciało swoich marzeń. Co najmniej 80% sukcesu to po prostu zrozumienie i zastosowanie stosunkowo niewielkiej liczby zasad fizjologicznych związanych z dietą i ćwiczeniami. I posunąłbym się do stwierdzenia, że większość tego, co zostało, to po prostu cierpliwość i wytrwałość. Nie potrzebujesz zawiłych programów treningowych lub diet. Potrzebujesz podstaw. Zanim zaczniesz, zalecam przeczytanie artykułów: " Jak jeść zdrowo i naprawdę się tym cieszyć ” oraz ” 10-minutowy trening, który możesz zrobić w domu! ” będą nam pomocne podczas tego procesu. Jak zapewne odkryłeś, tak jak ja przed laty, pigułki na odchudzanie, szybkie diety i gadżety z reklam po prostu nie działają. Ale dzisiaj odkryjesz coś co działa. Mam zamiar podzielić się planem zrównoważonego stylu życia, który produkuje utratę tłuszczu bez zab

Wszystko, co musisz wiedzieć by stworzyć idealny program treningowy na siłownię.

Jeśli chcesz stworzyć idealny program treningowy, dostosowany do Twoich indywidualnych potrzeb, celów, harmonogramu i doświadczenia, musisz przeczytać ten artykuł. Stworzenie planu treningowego może być trudnym zadaniem. I to nie bez powodu. Prawdę powiedziawszy... jest wiele sposobów żeby to zepsuć. Istnieje wiele zmiennych, które należy uwzględnić: twoje ciało, cele, harmonogram, styl życia, preferencje, doświadczenie treningowe i wiele innych. Jest wiele ruchomych części, w stosunku do ćwiczeń, liczby powtórzeń, intensywności, objętości i częstotliwości. Istnieje wiele opinii na temat tego, co jest najlepsze dla budowania mięśni i siły, redukcji tkanki tłuszczowej i poprawy wyników sportowych. I wiele z tych opinii jest całkowicie sprzecznych.   Nic zaskakującego, że na siłowniach wszędzie pełno jest ludzi wykonujących wszelkiego rodzaju dziwne, nieefektywne treningi. Coś o tym wiem, byłem kiedyś jednym z nich. Dodatkowo, dość często u kobiet istnieje prześwia

Czy fruktoza i owoce powodują otyłość i choroby?

Czy regularne spożywanie fruktozy zmniejsza wrażliwość na insulinę, powoduje przyrost wagi i zaburza metabolizm? Wielu zdrowotnych "guru" twierdzi, że owoce mogą powodować okropne rzeczy, z powodu zawartej w nich cząsteczki cukru, znanej fruktozą. Znam wielu ludzi, którzy byli całkowicie przekonani, że będą grubi, jeśli zjadą jakiś owoc (wielu z nich miało już nadwagę, co jest ironiczne), i którzy nie mogli uwierzyć, że mogłem pozostać w formie, codziennie spożywając ponad 100 gramów węglowodanów z owoców (jabłka, pomarańcze i banany są moimi ulubionymi). Niektóre dość poważne zarzuty zostały postawione fruktozie w "popkulturze" żywienia i diety. Popularnym krzyżowcem jest dr Robert H. Lustig, którego wykład zatytułowany Sugar: The Bitter Truth ma obecnie ponad 7,7 miliona wyświetleń na YouTube. Według Lustiga i innych, fruktoza ma szczególne właściwości, które bezpośrednio indukują magazynowanie tłuszczu, i które czynią ją toksyczną dla wątroby. Ale c

Czy witaminy mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia?

Czy witaminy mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia? Przyjrzyjmy się, co na ten temat ma do powiedzenia nauka. Niedawne badania powiązały witaminy z grupy B (szczególnie B6 i B12) ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka płuc u mężczyzn, zwłaszcza u osób palących. Witaminy z grupy B są zazwyczaj składnikami suplementów multiwitaminowych, ale także wielu napojów, takimi jak napoje energetyczne, czy dla sportowców. Najlepiej znane ze swej roli w metabolizmie energetycznym, mogą także odgrywać pewną rolę w biologii raka poprzez uczestnictwo w metabolizmie węglowym, a zatem w reakcji metylacji i syntezie DNA. Hipoteza ta została potwierdzona w 2015 r., Kiedy artykuł opublikowany przez New England Journal of Medicine wywołał poruszenie, informując, że nikotynamid (forma witaminy B3, znana również, jako niacynamid) może zmniejszyć częstotliwość występowania nowych nieczerniakowych nowotworów skóry. Witaminy z grupy B zyskały reputację "przeciwnowotworową