W ciągu ostatnich
kilku lat chleb stał się celem ataków (zwłaszcza biały chleb). Przeciwnicy chleba
zazwyczaj przytaczają dwa argumenty przeciwko jego konsumpcji:
1.
Chleb
sprawi, że będziesz gruby.
2.
Chleb
zawiera dużo glutenu, co jest złe dla Ciebie, ok.
Co do pierwszego
to, chleb nie sprawi, że będziesz gruby, ale jest bogatym źródłem kalorii i
dlatego łatwo się nim przejeść. I
oczywiście większość ludzi spożywa chleb z innymi wysokokalorycznymi dodatkami,
takimi jak masło, ser, szynka, denaturat? To obniża jego indeks glikemiczny, ale
może prowadzić do zwiększonej konsumpcji kalorii, a tym samym do zwiększenia masy ciała,
jeżeli nadwyżka będzie trwała dostatecznie długo. Ponadto, chociaż chleb może
stanowić część zdrowej diety, dieta skoncentrowana na chlebie może wyprzeć inne
pokarmy bogate w składniki odżywcze, w szczególności owoce i warzywa. Wszystko
z umiarem.
Część druga, w
stosunku do większości społeczeństwa, też się nie trzyma kupy. Niektórzy ludzie
wolą unikać chleba całkowicie ze względu na zawartość glutenu. Gluten to białko
występujące w pszenicy i pokrewnych produktach zbożowych. Bierze udział w
wyrastaniu produktów piekarniczych. Osoby z celiakią nie powinny spożywać
glutenu, może też powodować problemy u osób z innymi zaburzeniami jelitowymi. Nie
ma jednak wystarczających dowodów na poparcie idei, że gluten uszkadza drogi
jelitowe u zdrowych ludzi. Krytycy glutenu twierdzą, że jakakolwiek ilość
glutenu stanowi zagrożenie dla wszystkich. Chociaż "wszystkich" jest
przesadą, to rzeczywiście można cierpieć na nadwrażliwość na gluten bez
celiakii. Jednak twoja wrażliwość na produkty pszeniczne może być również
spowodowana przez inne związki, takie jak FODMAPS (krótkołańcuchowe
węglowodany, znane z tego, że sprzyjają niestrawności poprzez fermentację i
produkcję gazu). Także dla
większości ludzi, produkty reklamowane, jako bezglutenowe, są tylko sposobem na
wydanie większej ilości pieniędzy bez żadnych dodatkowych korzyści zdrowotnych.
Biały chleb vs.
chleb pełnoziarnisty
Być może
słyszałeś, że jedzenie chleba jest w porządku, o ile jest to chleb
pełnoziarnisty. Podczas gdy biały chleb (wytworzony z mąki pszennej) i chleb
pełnoziarnisty dostarczają podobną liczbę kalorii, chleb pełnoziarnisty ma
niższy indeks glikemiczny i indeks insuliny, a więc jego spożycie powoduje
mniejsze uwalnianie insuliny. Z tego powodu i ze względu na wyższą zawartość
błonnika i mikroelementów, chleb pełnoziarnisty uważa się za zdrowszy niż biały
chleb.
Media często nie
wspominają o tym, że faktyczne różnice między białym chlebem a pieczywem
pełnoziarnistym są stosunkowo niewielkie. Tak, chleb pełnoziarnisty ma wyższą
zawartość błonnika - ale ta zawartość blednie w porównaniu do wielu owoców i
warzyw. Zdecydowanie nie musisz jeść pełnoziarnistych produktów, aby uzyskać
wystarczającą ilość błonnika w swojej diecie! I tak, biały chleb traci więcej
mikroelementów podczas przetwarzania - ale te mikroelementy są często ponownie
wprowadzane później (chleb nazywa się wtedy "wzbogacony").
Fakt: Podczas gdy
niektórzy ludzie są wrażliwi na pszenicę, zawartość glutenu nie musi być za to
odpowiedzialna, a także inne produkty mogą być również z tym związane. Chleb
nie sprawi, że przytyjecie, jeśli jego konsumpcja nie przyczyni się do
przekraczania waszego dziennego zapotrzebowania w kalorie. Chociaż uważa się,
że chleb pełnoziarnisty jest o wiele zdrowszy od białego, nie różnią się one
zbytnio i nie zawierają dużych ilości błonnika ani mikroelementów.
Jeżeli jesteś zdrowy,
nie objadasz się, możesz spokojnie włączyć chleb, jako składnik zdrowej,
zbilansowanej diety.
Komentarze
Prześlij komentarz