Jedz tłuszcz a
obrośniesz w tłuszcz, prawda? Przez dekady tradycyjnym sposobem na odchudzanie
było poddanie się diecie niskotłuszczowej. Ale kiedy badania tego nie potwierdzają,
stara "prawda" musi odejść. Dziś wiemy, że tak jak spożywanie cholesterolu nie
koniecznie zwiększa jego poziom, spożywanie tłuszczu nie jest tym, co powoduje otyłość.
Niektóre badania łączą spożycie jaj ze wzrostem poziomu cholesterolu, niektóre nie, ale żadne badanie nie wykazało wzrostu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych tym spowodowane.
Niektóre badania łączą spożycie jaj ze wzrostem poziomu cholesterolu, niektóre nie, ale żadne badanie nie wykazało wzrostu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych tym spowodowane.
Dalekie od
zdrowego, odstawienie wszystkich tłuszczy z diety może być niebezpieczne,
ponieważ organizm musi spożywać przynajmniej niektóre kwasy tłuszczowe omega-3
i omega-6. Jeśli chodzi o tłuszcze nasycone będące główną przyczyną chorób
sercowo-naczyniowych: tak, to kolejny mit.
Ani badania obserwacyjne, ani kontrolne nie potwierdzają przekonania, że jedzenie diety bogatej w tłuszcze nasycone zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca lub zgonów z ich przyczyny.
Ani badania obserwacyjne, ani kontrolne nie potwierdzają przekonania, że jedzenie diety bogatej w tłuszcze nasycone zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca lub zgonów z ich przyczyny.
Pod koniec dnia,
tłuszcze trans są jedynym rodzajem tłuszczy, który okazał się kategorycznie
szkodliwy dla zdrowia - trochę cię nie zabije, ale unikaj go, kiedy możesz.
Fakt: Jeśli jesz
więcej kalorii niż potrzebujesz, dieta niskotłuszczowa nie spowoduje utraty
wagi. Potrzebujesz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a tłuszcz nasycony
nie przysporzy ci ataku serca (ale dużo tłuszczy trans tak).
Referencje:
Bowman MP, et al. Effect of dietary fat and cholesterol on plasma lipids and lipoprotein fractions in normolipidemic men . J Nutr. (1988)
Chenoweth W, et al. Influence of dietary cholesterol and fat on serum lipids in men . J Nutr. (1981)
Mayurasakorn K, et al. High-density lipoprotein cholesterol changes after continuous egg consumption in healthy adults . J Med Assoc Thai. (2008)
https://examine.com/
Fernandez ML, Calle M. Revisiting dietary cholesterol recommendations: does the evidence support a limit of 300 mg/d . Curr Atheroscler Rep. (2010)
Ramsden CE, et al. n-6 fatty acid-specific and mixed polyunsaturate dietary interventions have different effects on CHD risk: a meta-analysis of randomised controlled trials . Br J Nutr. (2010)
Briggs MA, Petersen KS, Kris-Etherton PM. Saturated Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Replacements for Saturated Fat to Reduce Cardiovascular Risk . Healthcare (Basel). (2017)
Jeżeli masz jakieś pytania, potrzebujesz porady zapytaj mnie na Facebook, chętnie pomogę i doradzę. Za darmo :)
Facebook:
FITMEUP Referencje:
Bowman MP, et al. Effect of dietary fat and cholesterol on plasma lipids and lipoprotein fractions in normolipidemic men . J Nutr. (1988)
Chenoweth W, et al. Influence of dietary cholesterol and fat on serum lipids in men . J Nutr. (1981)
Mayurasakorn K, et al. High-density lipoprotein cholesterol changes after continuous egg consumption in healthy adults . J Med Assoc Thai. (2008)
https://examine.com/
Fernandez ML, Calle M. Revisiting dietary cholesterol recommendations: does the evidence support a limit of 300 mg/d . Curr Atheroscler Rep. (2010)
Ramsden CE, et al. n-6 fatty acid-specific and mixed polyunsaturate dietary interventions have different effects on CHD risk: a meta-analysis of randomised controlled trials . Br J Nutr. (2010)
Briggs MA, Petersen KS, Kris-Etherton PM. Saturated Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Replacements for Saturated Fat to Reduce Cardiovascular Risk . Healthcare (Basel). (2017)
Komentarze
Prześlij komentarz